Van onze redactie economie
AMSTERDAM - De energiepolitiek van president Bush is een gevoelige slag toegebracht. Met 52 tegen 48 stemmen keerde de Senaat zich woensdag tegen het voorstel Bush olie-exploratie in een wildreservaat in Alaska toe te staan.
,,Boren in Alaska is op de lange termijn niet de oplossing van de Amerikaanse energieproblemen'', zei de Democratische senator Jeff Bingaman. Acht Republikeinen stemden met de Democraten mee.
Het Witte Huis reageerde geërgerd. ,,Op dit kritieke moment zou de Senaat de gelegenheid moeten aangrijpen om de Amerikaanse afhankelijkheid van buitenlandse energie te verminderen'', zei een woordvoerster. ,,Onze economische veiligheid, sterker de nationale veiligheid is in het geding'', zei de Republikeinse senator Kay Hutchison. Experts betwijfelen overigens of onder het wildreservaat nabij de poolcirkel in Alaska grote oliereserves liggen opgeslagen.
Het is niet uitgesloten dat het Congres in april alsnog toestemming verleent voor de boringen in Alaska, wanneer het energiebeleid van Bush als pakket in stemming wordt gebracht. De Senaat verwierp het voorstel woensdag door middel van een amendement op de begroting van 2004, dat was ingediend door de Democratische senator Barbara Boxer.
Het bedreigde wildreservaat heeft een oppervlakte van 7,7 miljoen hectare: het is bekend vanwege zijn ijsberen, zijn rendieren en trekvogels. De Republikein Ted Stevens, senator voor Alaska, heeft anders dan de milieubeweging steeds geijverd vóór de boringen.
De regering-Bush heeft zich sinds haar aantreden sterk gemaakt voor een grotere onafhankelijkheid van buitenlandse olie. Bush zei in februari dat ,,afhankelijkheid van energiebronnen uit landen die niet van Amerika houden onze nationale veiligheid in gevaar brengt''.
Olie wordt gezien als de achilleshiel van de Amerikaanse buitenlandse politiek. De Amerikanen zijn voor al hun energiebronnen zelfvoorzienend, behalve voor olie. De Verenigde Staten importeren bijna 11 miljoen vaten per dag, 55 procent van hun totale behoefte. Daarvan is 24 procent afkomstig uit het Midden-Oosten, met Saoedi-Arabië als grootste producent.
In zijn State of the Union-rede van februari zegde Bush toe 1,1 miljard dollar te zullen investeren in brandstofceltechnologie om de afhankelijkheid van buitenlandse olie te verminderen. De Amerikanen mikken daarnaast op efficiënter energiegebruik en meer olie- en gasexploratie op eigen grondgebied; experts wijzen er echter op dat alleen met zeer dure technieken nog exploitabele hoeveelheden olie kunnen worden gewonnen in Amerika. Zij betwijfelen het realisme van de plannen voor energie-onafhankelijkheid.
Copyright: Trouw