Voor de inheemse volken in het Noordpoolgebied is het een grote teleurstelling dat de 6th Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), ook wel COP6 genoemd, zo faliekant mislukte. De in het Haagse Congresgebouw verzamelde regeringen waren niet in staat om tot de zo noodzakelijke overeenstemming te komen. Canada, de Verenigde Staten, Australie en Japan waren de hoofdschuldigen van het mislukken van de conferentie. Met uiterst slappe voorstellen om de CO2-uitstoot te verminderen frustreerden zij de onderhandelingen. Bij hen ontbrak het in feite aan de politieke wil om tot een reële reductie te komen.
Ongepland werd Arctic Peoples Alert betrokken bij de activiteiten rond COP6. Voorafgaand aan de conferentie vond op 11 en 12 november het 'Tweede Internationale Inheemse Forum over Klimaatverandering' plaats. In de Haagse raadzaal stelden inheemse vertegenwoordigers uit de hele wereld met elkaar een verklaring op waarin zij onder andere om permanente deelname van inheemse volken aan het besluitvormingsproces vragen. Later die week hebben zij de verklaring aangeboden aan de voorzitter van COP6, minister Jan Pronk. Naast de Derde Wereldlanden zullen vooral inheemse volken - zowel in het noorden als zuiden - het slachtoffer zijn van de klimaatverandering. Nu al zien bijvoorbeeld de Inuit in Groenland, Canada en Alaska de gevolgen. Het klimaat verandert altijd, ook zonder broeikaseffect, maar het gaat erom dat de omslag op dit moment onnatuurlijk snel gebeurt, hetgeen grote gevolgen heeft voor verschillende plant- en diersoorten. Voor deze gevolgen kunnen
sceptische wetenschappers, die vraagtekens bij de klimaatverandering zetten, niet langer hun kop in het zand steken.
Marilyn Goodhope helpt mee aan de bouw van de Dijk (foto: Govert de Groot) |
Als we nu, na afloop van COP6, de balans opmaken, dan is onze conclusie dat géén overeenkomst uiteindelijk toch de voorkeur verdient boven een halfslachtige overeenkomst. Laten we hopen dat de voortzetting van de onderhandelingen in Bonn over een half jaar (COP6½) een beter resultaat zal geven.
Zie ook Arctica 8, voorjaar 2000.
www.iisd.org
www.klimaatconferentie.nl