Klussen in Manermiut, Groenland

Stan Morre

In de zomer van 2004 werkte ik mee aan een internationaal vrijwilligersproject in WestGroenland. Het werd georganiseerd door de Deense organisatie Mellemfolkeligt Samvirke (MS) in samenwerking met de gemeente Aasiaat.

Qaamarngup Uummataa
Tijdens het voorbereidingsweekend in Kopenhagen ontmoette ik de negen andere vrijwilligers waarmee ik naar het project in de verlaten nederzetting Manermiut bij Aasiaat zou gaan. In mijn groep was het aantal vrouwen en mannen precies gelijk, de leeftijd varieerde van 21 tot 61 jaar en we kwamen uit zeven verschillende landen: Noorwegen, Finland, Schotland, Duitsland, de Verenigde Staten, Nederland en vier deelnemers uit Denemarken.
Een belangrijk element van dit weekend was de kennismaking met de andere groepsleden. Daarnaast waren er twee spreeksters, waarvan één van het Groenlandershuis, die vertelden over de Groenlandse cultuur. We brachten een bezoek aan de etnografische afdeling van het Nationaal Museum, de speelfilm Qaamarngup Uummataa (Hart van Licht) werd vertoond en becommentarieerd, we maakten een toeristische rondvaart door de haven en we kookten gezamenlijk. Ik vond het een relaxte maar tevens leerzame voorbereiding.

Onderwijs
We reisden naar Aasiaat en kregen op het gemeentehuis een toelichting op het project. Naast het schilderwerk bleek er gelukkig ook constructiewerk te zijn in Manermiut, een kleine nederzetting die halverwege de jaren zestig is verlaten. De belangrijkste projecten waren het bouwen van een veranda bij één van de huizen en het bouwen van een servicehuis waarin een douche, toilet en sauna moesten komen.
Sinds de jaren zeventig wordt Manermiut, dat met een kleine motorboot circa drie kwartier van Aasiaat vandaan ligt, gebruikt voor het organiseren van schoolkampen door de vele onderwijsinstellingen in Aasiaat. In tegenstelling tot de meeste Groenlandse steden, waar de visserij de belangrijkste bron van inkomsten is, is dat in Aasiaat het onderwijs. Verder wordt Manermiut regelmatig bezocht door kajaktoeristen. Door een verbetering van de voorzieningen wil de gemeente het toerisme bevorderen.

Onze nederzetting
Na twee dagen in Aasiaat in een kostschool te zijn ondergebracht, gingen we met onze groep naar Manermiut. Van de hele nederzetting bleken nog zes gebouwen overeind te staan. Aan de funderingen, die we her en der aantroffen, bleek dat de nederzetting vroeger zeker twee keer zo groot moet zijn geweest. Met uitzondering van een uitstapje van vier dagen dat we tussendoor met onze groep naar Ilulissat maakten, ben ik zelf niet meer in de bewoonde wereld geweest. In Manermiut was geen elektriciteit en we hadden alleen een radio meegekregen waarmee in noodgevallen oproepen konden worden gedaan.
In Manermiut zaten we tamelijk geïsoleerd. Wel werden we zo ongeveer om de andere dag bezocht door onze contactpersoon van de gemeente Aasiaat die dan spullen meebracht of kwam vragen of we nog iets nodig hadden. We kregen ook bezoek van twee groepen kajaktoeristen, een groep van de psychiatrische instelling in Aasiaat en individuele bezoekers die in meerdere gevallen er vroeger met hun school waren geweest. Wij probeerden de bezoekers aan 'onze' nederzetting steeds uit te nodigen voor een koffie in 'ons' huis.
De sfeer binnen de groep was bijzonder goed en dat heeft er toe bijgedragen dat er ook veel en goed werk is afgeleverd. Het kerkje, dat tegenwoordig wordt gebruikt wordt als onderkomen voor de bezoekers van Manermiut, is aan de binnenkant geheel opnieuw geschilderd. De veranda en het servicehuis met een toilet en douche waren ook klaar. Het enige dat we niet afkregen was de sauna, maar dat was achteraf gezien een iets te ambitieus project. De gemeente Aasiaat was zeer tevreden over ons werk en wij over de door Aasiaat geboden gastvrijheid om een werkvakantie te mogen doen in een prachtige omgeving.

Eén van de deelneemsters heeft een website gemaakt over ons project: www.daimi.au.dk/~u021365/
Informatie over de projecten van MS in Groenland is te vinden op: www.mstravels.dk/greenland/index.htm
Aanmelding aan een project van MS kan via de Nederlandse zusterorganisatie SIW Internationale Vrijwilligersprojecten: www.siw.nl