Noordpoolexpeditie mislukt

Govert de Groot

Door de concurrentiestrijd op de arctische logistieke markt is aan de Pole Track 2005 expeditie op 31 maart een bizar einde gekomen. Dit tot grote teleurstelling van het expeditieteam onder leiding van de Nederlander Marc Cornelissen. Wel heeft het team, per helikopter op de allerlaatste dag, toch nog het weerstation ‘Panda 1' kunnen plaatsen.

De expeditieleden vertrokken in februari 2005 voor een 1.000 kilometer lange ski_tocht naar de Noordpool. Doel van de expeditie was het onderzoeken van de invloed van klimaatverandering. De logistieke verzorger van de expeditie, het Frans_Russische bedrijf Cerpolex, ondervond problemen rondom het verkrijgen van vergunningen voor opbouw van een poolbasis. Zo’n basis is van cruciaal belang om het team te kunnen ondersteunen naarmate ze dichter bij de Noordpool komen en ze van daaruit weer terug te kunnen brengen naar het vasteland. De oorzaken van de vertragingen en het afbreken van de expeditie wijzen in de richting van een Russisch bedrijf dat een monopoliepositie probeert te verwerven op de logistieke markt: het vervoer van wetenschappers, avonturiers en toeristen. Dit waarschijnlijk met oog op de grote toename van expedities in het Internationale Polaire Jaar 2007-2008. Dit bedrijf schrikt er niet voor terug om zijn connecties met de Russische autoriteiten te gebruiken om er zo voor te zorgen dat zijn concurrent Cerpolex het werken in de regio onmogelijk wordt gemaakt. Ondanks zijn aanbod om voortzetting van de expedities mogelijk te maken heeft geen van de expedities ervoor gekozen om met dit bedrijf in zee te gaan. Cornelissen: "Een expeditie zoals deze, met verschillende wetenschappelijke, maatschappelijke en sportieve doelstellingen, is altijd een complexe operatie. Maar de situatie waarmee we nu geconfronteerd worden is zo bizar dat ik er bijna geen woorden voor heb. We zijn hier naar toe gekomen om de pracht van het Noordpoolgebied onder de aandacht te brengen en de gevolgen te laten zien van klimaatverandering op dit unieke ecosysteem. Het is voor ons moeilijk te begrijpen waarom onze inspanningen, die gesteund worden door vele internationale organisaties, worden gedwarsboomd. We zijn in ieder geval blij dat het op de valreep nog gelukt is een weerstation geplaatst te krijgen."

Groenland
Eind april heeft Cornelissen een korte reis naar Groenland gemaakt om Pole Track 2005 op een alternatieve manier te kunnen afronden. Het bleek namelijk mogelijk om de weerstations Essent 2 en 3 ten noorden van Groenland uit te laten zetten door Christian Haas van het Alfred Wegener Instituut. Daarnaast is Groenland de locatie waar volgend jaar zes studenten kennis gaan maken met het arctisch gebied om de gevolgen van klimaatverandering aan den lijve te ondervinden en een bijdrage te leveren aan klimaatonderzoek als onderdeel van het Ben & Jerry's Climate Change College. Dit college is een driejarig initiatief, waarbij ieder jaar zes studenten in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar opgeleid worden. In het eerste jaar staat het college open voor drie Nederlandse en drie Engelse deelnemers.

Er zijn ook allerlei andere initiatieven. Zo is er begin juli 2005 een Canadian Youth Climate Change Conference (YC3) in Brits Columbia en organiseert Fair Nature in Haarlem het project jongerenatelier Ice is Hot.

Zie ook Arctica 18.
www.climatechangecollege.org
www.noordpoolexpeditie.nl
www.yc3.net
www.fairnature.org