ARCTISCHE DAG


Zaterdag 24 april 1999
11.00 - 17.00 uur
MUSEON Stadhouderslaan 41 - Den Haag

ULTIMA THULE

Het bewogen verhaal van de inwoners van Thule, de meest noordelijke plaats van Groenland: hun gedwongen verhuizing naar Qaanaaq in 1953 om plaats te maken voor een Amerikaanse militaire luchtmachtbasis, en de gevolgen van de crash van een met waterstofbommen geladen B52-bommenwerper in 1968.

C        Sprekers uit Qaanaaq, Groenland
C        Groenlandse maskerdans
C        Arctische informatiemarkt
C        Paneldiscussie
C        Presentatie over de Thule-expeditie 1998 van Nijmeegse studenten

voertaal: Engels
Toegang: fl 17,50, inclusief toegang Museon.
Bij voorintekening: fl 12,50 (via storting op giro 40092 t.n.v. Arctic Peoples Alert o.v.v. `Arctische Dag'; uw storting moet 20 april binnen zijn).

Zaal open: 10.30 uur
Station HS: tram 10; Station CS: Bus 4

Informatie: Arctic Peoples Alert - Den Haag
tel: 070 4020943 - arctica@apanl.antenna.nl

Na een welkomstwoord van Bert Molsbergen, de directeur van het Museon, wordt deze derde Arctische Dag geopend door de minister-president van Groenland, Jonathan Motzfeldt. Daarna zal Uussaqqak Qujaukitsoq uit de plaats Qaanaaq (nabij Thule) namens de organisaties Hingitaq53 en ICC-Groenland spreken over de op 22 april afgesloten rechtszaak tegen de Deense regering. Qujaukitsoq is oud-parlementslid en voormalig burgemeester van Qaanaaq. Verder speelt hij een belangrijke rol in de in 1989 door de VPRO uitgezonden documentaire De Grenzeloze Vooruitgang van Maarten Schmidt en Thomas Doebele.
Vervolgens spreekt Kuupik Kleist, directeur afdeling Buitenland van de Groenlandse regering. (Groenland heeft geen eigen minister van Buitenlandse Zaken, de Deense minister van Buitenlandse Zaken behartigt de belangen van Groenland in het Buitenland. Kleist spreekt over de gevolgen van de crash in 1968 van een met waterstofbommen geladen B52-bommenwerper en de afhandeling daarvan. Verder over de toekomst van de militaire luchtmachtbasis en de huidige stand van zaken in de onderhandelingen met de Amerikanen over vervanging van het verdrag van 1951 tussen de Verenigde Staten en Denemarken. De Groenlanders wensen teruggave van de locatie en beëindiging van het landgebruik door de Amerikanen.
Tijdens de lunchpauze is er gelegenheid voor een bezoek aan de tentoonstelling: Verleden, heden en toekomst van de Groenlandse Inuit. Eskimoland: De kunst van het overleven.
Daarna presenteren studenten van de Katholieke Universiteit van Nijmegen te zamen met projectcoördinator dr Cor Remie de resultaten van de onderzoeken die zij de afgelopen zomer in Thule en Qaanaaq hebben verricht.
Ook op deze dag is er een paneldiscussie over de thema's die er aan de orde zijn gekomen.
De dag zal worden opgeluisterd door Groenlandse performers. Alles natuurlijk onder het voorbehoud dat er altijd wijzigingen in het programma kunnen optreden, of, zoals ze in Groenland zeggen: Immaqa.

De Arctische Dag wordt georganiseerd door Arctic Peoples Alert, in samenwerking met de Groenlandse regering, het Museon en de Katholieke Universiteit Nijmegen. De dag vindt plaats in het kader van de tentoonstelling:
Heden, verleden en toekomst van de Groenlandse Inuit
ESKIMOLAND: De kunst van het overleven van 24 april 1999 t/m 9 januari 2000 in Museon in Den Haag.

Opgelet: in tegenstelling tot de genoemde eerdere datum van 8 mei vindt de Arctische Dag plaats op 24 april.
Op 23 april vindt de officiële opening van de tentoonstelling plaats door mr Pieter van Vollenhove, in aanwezigheid van de minister-president van Groenland, Jonathan Motzfeldt.
Eerder bestond het plan dat een groep Groenlandse kajakvaarders een demonstratie zou geven op de Hofvijver. Die activiteit, die een herhaling zou zijn van een gebeurtenis in 1625, is voorlopig uitgesteld.