Innu Update

Drs Mirjam Niemans, antropologe

Laagvliegen
Ondertussen heeft Italië een tienjarig contract getekend met de Canadese regering om vanaf het jaar 2000 laagvliegoefeningen te kunnen houden in Labrador en Quebec. Sinds een Amerikaanse jet vorig jaar tijdens het een oefenvlucht in Noord-Italië een kabelbaan raakte (een ongeluk waarbij twintig mensen om het leven kwamen) mag er in dat land niet meer worden laaggevlogen. De Innu ('Indianen') hebben een protestbrief naar de Italiaanse regering gestuurd. Zij hebben hen hierin op de hoogte gebracht van de bezwaren van de Innu tegen de laagvliegoefeningen en de restricties waaraan de Italianen zich te houden zullen hebben.
In de eerste twee weken van oktober werd in Labrador de eerste grote multi-nationale NAVO-oefening gehouden, genaamd 'Free Alliance'. De luchtmachten van Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en Canada) deden onder meer daaraan mee - allemaal landen die reeds jaren laagvliegoefeningen vanaf Goose Bay houden. De Duitsers kwamen voor het eerst vliegen met de voormalige Oost-Duitse Migs. Zo'n 60 vliegtuigen en 1000 mensen hebben aan de oefening meegedaan.
Website: www.innu.ca

Mijnbouw bij Voisey's Bay
In april verschenen de aanbevelingen van een onafhankelijk milieupanel dat een beoordeling moest verrichten naar de kwaliteit van de verrichte Milieu Effect Rapportage, naar aanleiding van de plannen om bij Voisey's Bay een grote nikkelmijn te openen. De Innu waren blij met de aanbevelingen van het onafhankelijke panel dat de MER bestudeerd heeft. Het panel stelde onder meer als aanbeveling dat onderhandelingen over inheemse landclaims moeten worden afgerond voordat met de mijnbouw wordt begonnen. Tevens was er een aanbeveling dat het project pas van start zou mogen gaan als de onderhandelingen tussen mijnbouworganisatie Inco en de inheemse volken van Labrador over vergoedingen hebben plaatsgevonden.
De regering van Newfoundland en Labrador weigert echter deze en enkele andere belangrijke aanbevelingen van het panel over te nemen. Zowel de Innu als de Inuit van Labrador zijn diep teleurgesteld over de houding van de regering. De Innu zijn gestart met het aanspannen van een rechtszaak tegen zowel de federale- als de provinciale regering. Ook de Labrador Inuit zijn inmiddels een rechtszaak tegen de federale regering gestart. De Inuit vrezen dat de praktische afronding van het principeakkoord over hun landclaim nu veel langer in beslag gaat nemen dan zij eerder hadden verondersteld.