redactie buitenland
Een politieke rel tussen Groenland en de Verenigde Staten dreigt, nu Groenland eist dat de VS 54 stortplaatsen gaan schoonmaken. De dumpplaatsen, vervuild met chemisch afval en zware metalen, behoren bij de Amerikaanse luchtmachtbasis Thule op het eiland. ,,Groenland zal zo'n grote vervuiling nooit aanvaarden'', zei regeringschef Hans Enoksen gisteren.
Hij reageerde op een geheim Amerikaans rapport dat een dag eerder door Greenpeace naar buiten werd gebracht. In het rapport staat volgens de milieuorganisatie dat de gevolgen van de vervuiling niet in te schatten zijn. Greenpeace omschreef de stortplaatsen als een 'tijdbom' voor Groenland.
Een Deens onderzoek heeft eerder uitgewezen dat op één plaats de toegelaten hoeveelheid PCB (polychloorbifenyl) overschreden wordt. Een groot probleem bij het vaststellen van de vervuilingsproblemen is dat Groenland toegang heeft tot maar vier van de dumpplaatsen.
De Groenlandse kritiek op de luchtmachtbasis, die nog stamt uit de tijd van de Koude Oorlog, komt op een gevoelig moment. De Amerikanen hebben gevraagd of de militaire basis onderdeel mag worden van het controversiële Amerikaanse raketschildproject. De regeringen van Denemarken en Groenland brengen binnenkort hun oordeel over dat verzoek naar buiten.
Groenland is een semi-autonoom Deens gebied. De Deense regering gaat nog steeds over buitenlandse zaken en veiligheid van Groenland. Juist gisteren zou de Deense minister van buitenlandse zaken naar Groenland komen om een akkoord te ondertekenen dat de lokale autoriteiten gelijke rechten geeft op het gebied van buitenlands beleid. Dat bezoek werd op het laatste moment afgelast.
Het akkoord tussen Groenland en Denemarken was een voorwaarde van de Groenlandse autoriteiten om toestemming te geven voor de modernisering van de Thule-basis. Het grootste deel van de Groenlandse bevolking -57000 inwoners- verzet zich tegen het Amerikaanse plan, bang als ze is centrum te worden van een toekomstig wereldwijd conflict. De Deense regering, trouw bondgenoot van de VS in Irak, is voorstander van het plan.
Copyright: Trouw