Uit Innu-Informatiekrant 04, Najaar'93

48 Innu gearresteerd
Protest bij bezoek Ter Beek aan Goose Bay

Tijdens het bezoek 8 september j.l. van minister van Defensie Relus ter Beek aan het Nederlandse detachement op de Canadese vliegbasis Goose Bay zijn ongeveer 48 Innu-demonstranten gearresteerd, waaronder Peter Penashue en Daniel Ashini.

Door een gat in de omheining te knippen hebben de Innu zich toegang tot hun grondgebied verschaft. Een onderhoud dat de Innu met Ter Beek wilden forceren ging door de arrestatie niet door. Zij zijn onder een Nederlandse F-16 gaan zitten en hebben deze met viltstift volgeschreven. Omdat bij de Innu geweldloosheid voorop staat hebben ze overigens geen schade aan de F-16's aangericht.

Ongemerkt

Het protest vond plaats bij het gebouw van het Nederlandse detachement in Goose Bay. De Innu-leider, Peter Penashue, wilde Ter Beek de recent uitgekomen studie over het vermijdingsprogramma en het Canadese mensenrechtenrapport aanbieden. Uit een brief aan Ter Beek: "Wij vragen u technische documenten, argumenten en presentaties van de Innu Nation in ontvangst te nemen. Deze betreffen de ernstige gebreken in het vermijdingsprogramma van het ministerie van Nationale Defensie. De druk die uitgeoefend wordt door het personeel van uw luchtmacht in CFB Goose Bay om deze maatregelen te verlichten is op zijn minst verwerpelijk. Ik zou willen benadrukken dat vele jachtkampen van Innu uit Utshimassit (Davis Inlet) en Sheshatshit dit voorjaar regelmatig overvlogen werden, hetgeen een directe overtreding is van de beperkingen in de operationele instructies van Goose Bay."
Het zou gepast zijn als Ter Beek zijn bezoek had aangegrepen om de Innu rechtstreeks te woord te staan. Hij heeft dit helaas nagelaten. Een woordvoerder van Ter Beek zei tegen het ANP dat de minister niets heeft gemerkt van de protesten. De demonstratie kan niet ongemerkt aan hem voorbij zijn gegaan, omdat zijn gastheer, commandant Dorenbos, bezorgd tussen zijn F-16's en het Nederlandse gebouw pendelde. De Innu hebben de rapporten aan de buschauffeur gegeven, die hun afvoerde, met het verzoek deze aan Ter Beek te geven. Na twee uur zijn de Innu vrijgelaten na de belofte voor de rechter te verschijnen.