Nederland is -als een van de weinige landen- waarnemer bij een aantal Arctische organisaties zoals: Barents Euro-Arctic Council (BEAC), Arctic Environmental Protection Strategy (AEPS), Conservation Arctic Flora and Fauna (CAFF), Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) en sinds februari 1998 bij de Arctic Council (Arctische Raad).
Nederland heeft een lange historische relatie met de Arctis en in het bijzonder Groenland. Al in 1625 kajakten Groenlanders in de Haagse Hofvijver.
Ook op ander, meer algemeen terrein heeft Nederland aandacht voor en betrokkenheid bij de situatie van inheemse volken in het algemeen. Zo ontwikkelde de Nederlandse regering de Beleidsnotitie ''Inheemse volken in het Buitenlandse Beleid en in de Ontwikkelingssamenwerking'', heeft ons land ILO-verdrag 169 inzake inheemse volken geratificeerd en de Rio-verklaring van 1992 ondertekend. Verder kunnen wij er niet aan voorbij gaan dat de Verenigde Naties 1994-2004 als het decennium voor Inheemse Volken hebben uitgeroepen. Dat betekent echter niet dat Nederland zich voldoende inzet voor inheemse volken.
Voor u ligt de Groenland-Special van Arctica, uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling: Verleden, heden en toekomst van de Groenlandse Inuit. ESKIMOLAND: de kunst van het overleven. Bijzonder is, in de gedrukte editie, het fotowerk van Jeroen Nooter die in Qaanaaq in Noordwest-Groenland fotografeerde.
Ook zal Arctic Peoples Alert in samenwerking met het Museon en anderen met steun van de Groenlandse regering verschillende activiteiten in het kader van de tentoonstelling organiseren. In deze Arctica-Special proeft u aan een aantal artikelen die ook in de 'gewone' Arctica verschijnen.