Welkom op de website van Arctic Peoples Alert

Arctic Poples Alert komt op voor de belangen van inheemse Arctische volken.

 

 

Steun de inheemse Arctische volken!

Word donateur van Arctic Peoples Alert.

 

 

De Arctic (of Arctis) ligt op de top van de wereld. Het Noordpoolgebied omvat grote delen van ScandinaviŽ, Noord-Rusland, SiberiŽ, Alaska, Canada en Groenland. Op de landkaart vaak nu nog wit gekleurd, bedekt met sneeuw en ijs. Een gebied met een bijzondere natuur en een zeer gevoelig kwetsbaar milieu.

 

Peoples - Inheemse Arctische volken met eigen talen en culturen leven in het Arctische gebied, zoals de Inuit (Eskimo's), de Samen (Lappen), maar ook volken als de Aleuten, de Jakoeten en de Nenets (Samojeden). Deze volken leven niet alleen in drie verschillende continenten maar ook in acht verschillende staten met uiteenlopende politieke en democratische stelsels. Dit heeft grote invloed op het leven van deze inheemse Arctische volken.

 

Alert - Attentie! De situatie van de inheemse Arctische volken, het milieu en de natuur is alarmerend!

 

Versnelde klimaatverandering, chemische en nucleaire vervuiling, oliewinning... daarom vraagt Arctic Peoples Alert de aandacht van u, de politiek, de overheid en de media. Hiervoor werken wij samen met de organisaties van de inheemse Arctische volken en nationale en internationale organisaties.

 

Kort gezegd: stichting Arctic Peoples Alert is de Nederlands niet-gouvernementele mensenrechtenorganisatie (ngo) die opkomt voor de belangen van inheemse Arctische volken in de acht landen rond de Noordpool.

Daarom organiseert zij onder meer het Willem Barentsz Festival - heden, verleden en toekomst van inheemse Arctische volken.