Arctica 9 Zomer 2000

Govert de Groot

Het bericht over een mogelijk achtergelaten waterstofbom bij Thule werd ondergesneeuwd door het nieuws dat een Russische kernonderzeeër met 118 bemanningsleden op de bodem van de Barentsz Zee ligt. Wat er precies gebeurd is, zal voorlopig wel onduidelijk blijven. Zo ook wat de gevolgen voor het zeemilieu zullen zijn.
De ontwikkelingen in Rusland onder de nieuwe president Poetin baren ons zorgen. Op zich is de door hem gewenste reorganisatie van het falende bestuur in de Russische Federatie een goede zaak. Maar het opheffen van een aantal staatscomités, zoals die voor milieu en bosbouw, maakt ons ongerust. Deze zijn nu ondergebracht bij het ministerie van Grondstoffen, waaronder ook de winning van olie en gas valt. Ngo's moeten zich opnieuw laten registreren en dat blijkt problemen te geven. Zo werd de Russische afdeling van de Inuit Circumpolar Conference niet opnieuw erkend. Wat de gevolgen zullen zijn voor andere inheemse organisaties zal de toekomst leren. Verder is het afwachten of Poetin al dan niet de eigen wetgeving, zoals die geldt in autonome gebieden als het Jamal-Nenets Autonome District en de Nenets Autonome Regio, terug zal gaan draaien. Die regionale wetgeving gaat immers beduidend verder dan dat de Russische grondwet toestaat.
Het lijkt wel of er de laatste tijd in Nederland een revival van rariteitenkabinetten met menselijke resten gaande is. Nadat de resten van een Groenlander in 1998 werden uitgeleend aan de tentoonstelling 'Botje bij Botje' in Rotterdam, heeft het Westfries Museum nu weer de arm met hand uitgeleend aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht waar ze deel uitmaken van de tentoonstelling 'Mummies als toevalstreffers'. Namens Groenland hebben wij hierover ons ongenoegen uitgesproken. Inmiddels zijn er van de resten in Hoorn monsters genomen voor DNA-onderzoek.
Arctic Peoples Alert kreeg in maart bezoek van haar partnerorganisaties Horizon Projecten uit België en Conflictvrij Noorden uit St. Petersburg.
In april namen wij deel aan een internationaal bezoek aan de Samen in midden-Zweden. Deze rendierhouders hebben een conflict met particuliere boseigenaren. Ook zijn er een problemen vanwege het toenemend aantal roofdieren, zoals de wolf en de lynx.
In mei was Arctic Peoples Alert aanwezig bij de viering van het tienjarig bestaan van de Russian Association of Indigenous Peoples of the North (RAIPON) in Moskou. Inheemse vertegenwoordigers uit heel Rusland kwamen daar bijeen.
Eind juni was Arctic Peoples Alert bij de presentatie van de Earth Charter in het Vredespaleis. Aan de totstandkoming daarvan heeft de Groenlandse Henriette Rasmussen (ICC) actief meegewerkt.
Ondertussen werken wij rustig door aan de voorbereidingen voor een workshop en publieksdag rond de Nenets in noord-Rusland in het voorjaar van 2001.
Tenslotte: Arctic Peoples Alert heeft een nieuwe domeinnaam: www.arctica.nl

Inhoudsopgave Arctica nr. 9 (Najaar 2000):

Samen-protest in Stockholm
Poolkoorts
Foto's kun je niet vertrouwen
Groenlandse waterstofbom 78252
De Groenlander in Hoorn
Innu-nieuws
Chanti-bezoek aan Den Haag