Nieuwsarchief

Voorpublicatie: Arctica Nummer 23 - najaar 2006

Methaan borrelt op uit de bodem van West-SiberiŽ - NRC - 11 augustus 2005

Spitsbergen - Svalbard - Telegraaf, 7 augustus 2005

Denemarken boos op Canada om eilandje Hans

Arctic Thaw Could Open Vast Oil and Gas Region

Terug naar de noordelijke taiga (Dukha MongoliŽ) Trouw - 9-10-2004

And once again YAMAL did not let them down

Samen in gevecht met staat over gewoonterecht

SŃMI SPIRITUELE ZOMERKAMPEN 2004
Begeleid door Niillas A. Somby en Mardoeke Boekraad
29 juli - 3 augustus en 11-16 augustus

Groenlanders procederen tegen Deense staat

‘Het is een klassieke strijd van David tegen Goliath. Vijftig jaar geleden verdreven de Denen, die Groenland als koloniale macht bestuurden, zo’n honderd bewoners uit hun dorp aan de Noordwest-kust van Groenland om plaats te maken voor een Amerikaanse luchtmachtbasis. De overlevenden en hun nazaten, voor wie een nieuw dorp werd gebouwd, strijden al vijftig jaar om terug te mogen keren naar hun oorspronkelijke dorp. Juridische gevechten in Kopenhagen en bij de Verenigde Naties leverden erkenning op van de onrechtmatigheid van de deportatie, maar een terugkeer bleef uitgesloten. 3 November 2003 vond in Kopenhagen een nieuw proces plaats, waarin de piepkleine jagersgemeenschap het opnam tegen het sterkste land ter wereld.’ (7-11-2003, Radio 1, VPRO-De Ochtenden).

Zie ook: Arctica 5

Sachalin: Miljardenproject Shell in Rusland

The Norwegian Government does not accept the rights of indigenous peoples to land - Preassadiedahus/Pressemelding - 04.04.2003

Geen pinguÔns maar wel 'rare vogels' op noordpool- Dagblad van het Noorden, 7 Mei 2003

Groenland eist schoonmaak van Amerikaanse basis - Trouw, 7 mei 2003

Noorse ijsberen met bilnummers om bestwil - Trouw, 6 mei 2003

Waterstofstation gaat IJsland brandschoon maken - Trouw, 26 april 2003

Zondag 30 maart 2003 startte een motortocht door taiga's, toendra's en over ijs naar de meest noordelijk levende bevolking in Noord-West SiberiŽ. Commissaris van de Koningin Hans Alders gaf op de Grote Markt in Groningen het startsein voor het vertrek. De Groninger artsen Richard Danel en Jur Lamers zijn onderweg op twee geprepareerde BMW 1150 GS motorfietsen met als doel de Nenets te bezoeken. De afstand is zo'n 15.000 kilometer, maar de daadwerkelijk af te leggen afstand zal naar verwachting ruim 20.000 kilometer zijn. De twee artsen willen de Nenets een sneeuwscooter aan bieden, die zij in kunnen zetten als een ambulante eerste hulp post. http://www.motorexpeditiesiberie.com

Senaat VS blokkeert olieboringen in Alaska

Luchtmacht stopt laagvliegen vanaf Goose Bay, Canada

Mick Taylor en Fairport Convention op de bres voor gevangen Indiaan: benefietconcert voor Leonard Peltier op 12 november 2002.

Van de dia's van de Noorse Same Niillas Somby heeft Arctic Peoples Alert acht verschillende dubbele briefkaarten laten maken. De binnenkant is blanco. Het zijn vooral mooie winterse plaatjes van het dagelijks leven van de Nenets. De acht kaarten met enveloppen zijn te bestellen door overmaking van Euro 8,35 (incl. porto) op giro 40092 o.v.v. 'kaartenset Nenets'.

Klik op een plaatje voor een vergroting!